Camping Quinta de Odelouca, Algarve Camping Quinta de Odelouca, Algarve

Milieuvriendelijk kamperen

De omgeving van Quinta de Odelouca straalt een heerlijke rust uit. In de heuvels die de camping omringen huizen rode patrijzen, grijze wouw, de bosuil, steenuiltjes, koekoek, groene, blauwe en bonte eksters, hop en wielewaal om maar eens een paar van de vogels te noemen.
In de dalen vind je de bijeneters, met hun holen in de rivieroevers, ijsvogeltjes, ooievaars, eenden, schildpadden en hagedissen. Schone lucht, stilte, kabbelende beekjes, de roep van de vogels en de prachtige wilde planten laten iedereen onthaasten. Wij willen graag de natuur en onze omgeving nog heel lang zo houden. Daarom proberen we onze voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Camping Quinta de Odelouca, Algarve

Camping Quinta de Odelouca, Algarve

De voetafdruk van Camping Quinta de Odelouca

Bij de bouw in 2010 zijn er 6 solarpanelen op het dak geplaatst voor de warmwatervoorziening. Alleen op bewolkte of hele drukke dagen wordt er nog bijgestookt op gas.
Het huis en de receptie hebben een eigen solarinstallatie met warmtepomp voor vloerverwarming. Ook een deel van het sanitair maakt hier gebruik van.
Het zwembad is voorzien van een zoutwater installatie, waardoor er veel minder chemicaliën worden gebruikt. Naast de vele andere voordelen is zout water veel vriendelijker voor het milieu dan chloor.
Het was niet mogelijk om onze camping aan te sluiten op de openbare waterleiding. We hebben een bron van 120 meter diep laten slaan, die de hele camping van water voorziet. Drinkwater (agua potável) werd vroeger wekelijks aangevoerd in flessen. Maar omdat de camping steeds drukker werd, moesten we op het laatst pallets vol met flessenwater aanvoeren. En elke lege fles moest ook weer afgevoerd worden. Daarom hebben we in 2010 besloten om van ons bronwater ook drinkwater te maken. Onze gasten tappen nu in hun eigen flessen ons bronwater. Het scheelt enorm veel plastic op de afvalberg.

Alle openbare verlichting was reeds voorzien van "longlife" spaarlampen. De lampen die nu kapot gaan worden nu vervangen door Led-lampen.
En uiteraard zijn alle douches en andere kranen voorzien van waterbegrenzers en scheiden wij ons afval.
Het afvalwater uit de septic tank (ook riolering hebben we hier niet) wordt d.m.v. een helofietenvijver geschoond. Het eindproduct wordt hergebruikt voor bevloeiing van onze planten.

Eind oktober 2014 hebben we nog eens 30 zonnepanelen geplaatst om elektriciteit op te wekken. Ruim 30% van de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van de camping wordt hiermee opgewekt.
Met deze laatste stap hebben we nu alle soorten solarinstallaties die er zijn:
- 6 solarpanelen die warm water leveren;
- 12 solarpanelen die energie opwekken waarmee m.b.v. een warmtepomp onze vloeren worden verwarmd;
- 30 solarpanelen die elektriciteit opwekken.

De geiten van Manuel

Camping Quinta de Odelouca, Algarve De geiten van Manuel houden het gras in de omgeving van de camping kort. Zij maken deel uit van dit kwetsbare ecologische systeem. Als zij er niet zouden zijn, dan was alles om ons heen begroeid met weliswaar prachtig bloeiende, maar zeer brandgevaarlijke cistus.
Voor de andere beesten van Manuel op zijn boerderij (kippen, ganzen en zijn honden) verzamelen we elke dag al het groente en fruitafval en oud brood. Hij is er erg blij mee en het is een spektakel om te zien hoe het wordt verdeeld tussen zijn dieren. Eerst zijn honden, dan de ganzen en dan pas de kippen. En alles gaat schoon op!

Op onze natuurpagina is een prachtige BBC-film te zien over de natuur zoals die ook rondom camping Quinta de Odelouca te vinden is.