Camping Quinta de Odelouca, Algarve Camping Quinta de Odelouca, Algarve

Flora en fauna

De omgeving van Quinta de Odelouca bestaat uit lage, steile heuvels begroeid met kurk- en steeneiken met een onderbegroeiing van voornamelijk cistus of wanneer er toch nog wat landbouw is, graan of weiland. Portugezen noemen dit de "montada", een ecosysteem dat een toevluchtsoord is voor vele diersoorten en planten. Camping Quinta de Odelouca, Algarve

Montada

In de montada huizen rode patrijzen, grijze wouw, de bosuil, steenuiltjes, koekoek, groene, blauwe en bonte eksters, hop en wielewaal om maar eens een paar van de vogels te noemen.
Er lopen wilde zwijnen, mangoesten, vossen en herten rond.

Rivierdalen

In de dalen vind je de bijeneters, met hun holen in de rivieroevers, ijsvogeltjes, ooievaars, eenden, schildpadden en hagedissen. En in de Odelouca zitten zwarte baars, rivierkreeftjes en riviergarnalen. En otters niet te vergeten!
De flora en fauna die in de film te zien is, is exact hetzelfde als in de directe omgeving van Quinta de Odelouca.

Cork, forest in a bottle

De BBC heeft enkele jaren geleden een film gemaakt over de montada en het belang van de kurkwinning voor het onderhoud van de montada: "Cork, Forest in a bottle".
De BBC-film is opgenomen in de "Baixo Alentejo" de provincie die tegen de Algarve aan ligt.
De omstandigheden rondom Quinta de Odelouca zijn daarmee vergelijkbaar. Alleen de heuvels zijn hier wat steiler. Bekijk hier de film (duur: 50 min.):

Roodkopklauwier

Het korte filmpje van de roodkopklauwier, onze kleinste gespotte roofvogel ooit, is op Quinta de Odelouca opgenomen in 2015.

Als dit niet lukt kopieer dan deze code: https://www.youtube.com/watch?v=SZeie-SZVEQ